(łac.) Satureja hortensis L.
(pl) Cząber ogrodowy
(ang.) Savory
(de) Bohnenkrauf
(franc.) Sarriette
(hiszp.) Ajedrea
(bułg.) Чубрица
Trochę historii:
Paprykowy smak
czubricy był uwielbiany przez dawnych Rzymian długo przed tym, zanim
pierwsze transporty papryki dotarły do Europy z Indii. W I w p.n.e.
Wergiliusz hodował czubricę, dzięki której miód pszczeli zyskiwał
niepowtarzalny aromat. W średniowieczu czubrica była
wykorzystywana do przyprawiania keksów i innych ciast.
Starożytni
Rzymianie wykorzystywali czubricowy ocet jako jedną z podstawowych
przypraw, a także dodawali ją obficie do sosów.
Jest rośliną
jednoroczną, która wymaga światła, bogatej gleby i pełnego
słońca, dlatego też najwspanialsza jest ta wyhodowana w Bułgarii.
Pochodzenie
Czubrica pochodzi
ze wschodnich obszarów rejonu śródziemnomorskiego i rejonu
czarnomorskiego, gdzie rośnie na suchych wapiennych wzgórzach.
Aromat i smak
Jako przyprawy
wykorzystuje się wysuszone liście rośliny. Mają mocny aromat
przypominający zapach tymianku i lekko parzący, cierpki smak. Smak
i zapach po wysuszeniu są o wiele bardziej intensywne niż świeżej
rośliny.
Wysuszona i
posiekana czubrica jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych, np. zioła prowansalskie. Ta mieszanka śródziemnomorskich
ziół wyciąga to co najlepsze z gulaszów, dań warzywnych, pizzy, a
także wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem, drobiem i
rybami. Najlepiej sprawdza się w potrawach wymagających długiego
gotowania, co uwalnia aromatyczne olejki, a także zmiękcza liście,
aby były smaczne. Czubrica, ze względu na swój doskonały aromat, jest obecnie wykorzystywana przy
przemysłowej produkcji salami.
Często używa się
tego zioła jako przyprawy przy dietach bez soli, ponieważ jego
intensywny smak uatrakcyjnia potrawę.
Wykorzystanie w kuchni
Czubrica to jedna z
najstarszych przypraw na świecie, a w Bułgarii od wieków cieszy
się dużą popularnością. Jest dodawana do takich dań jak:
ciecierzyca, fasolka szparagowa, groch, fasola, kapusta i ziemniaki. Pasuje do dań z pomidorami, zaostrza smak gotowanego bobu. Nadaje się do przyprawiania niektórych sałatek, potraw z grzybów, ryb, królika, serów, jajek, majonezów, marynat i pikli. Używana jest do tłustych mięs (baranina, wieprzowina), dziczyzny, zup (np, krupnik, zupa pomidorowa), kotletów, grzanek, wyrobów wędlin i kiełbas. Doskonale podkreśla smak pieczonych i smażonych kurczaków. Jest wyśmienitą przyprawą do pstrąga.
Smak popularnej przyprawy: szarena soł nie byłby taki sam, gdyby nie było w nim czubricy. Przyprawa ta jest popularna właściwie w całej Europie.Europejczycy lubią dodawać ją do różnych farszy, potraw mięsnych, jajecznych i warzywnych. Bardzo często czubricę dodaje się do różnych sosów popularnych w kuchni śródziemnomorskiej.
Smak popularnej przyprawy: szarena soł nie byłby taki sam, gdyby nie było w nim czubricy. Przyprawa ta jest popularna właściwie w całej Europie.Europejczycy lubią dodawać ją do różnych farszy, potraw mięsnych, jajecznych i warzywnych. Bardzo często czubricę dodaje się do różnych sosów popularnych w kuchni śródziemnomorskiej.
![]() |
| źródło: gotvach.bg |
Niemiecką nazwą tego zioła jest Bohenkraut, co oznacza "ziele fasoli", jako że jeden ze składników czubricy naturalnie wspomaga proces trawienia roślin strączkowych, który bywa problematyczny.
Doskonały jako przyprawa jest olej z oliwek (lub jakikolwiek na zimno tłoczony olej) z dodatkiem zielonej czubricy. Wystarczy zanurzyć zieloną gałązkę w oleju i pozostawić do naciągnięcia przez ok.10 dni.
Bardzo dobrze komponuje się z majerankiem i tymiankiem.
Nie stosować
czubricy z bazylią.
Czubricą
przyprawia się potrawy pod sam koniec gotowania, aby nie spowodować
zgorzknienia smaku.
Właściwości zdrowotne
Czubryca zawiera
około 0,5% olejków eterycznych (karwakrol, p-cymen, alfa-thujen,
alfa-pinen, beta-mircen, beta-caryophyllen, terpinen i tymol) oraz
kwas taninowy. Zawartość karwakrolu i p-cymenu daje lekki efekt
antyseptyczny. Zawartość taniny jest odpowiedzialna za ściągające
właściwości czubricy, co czyni ją popularnym i naturalnym
środkiem na złagodzenie biegunki. Zioło to jest używane także do
płukania jamy ustnej przy bólach gardła. Jest pomocna także przy
niestrawnościach lub wzdęciach. W medycynie jest używany przy
zapaleniach przewodu pokarmowego.
Tymol to związek
fenolowy o silnych właściwościach odkażających, przeciwgnilnych i
przeciwfermentacyjnych. Zastosowany na błony śluzowe działa podrażniająco i rozgrzewająco, pobudza ukrwienie, poraża
receptory bólowe. Działa też przeciwpasożytniczo niszcząc
pierwotniaki, płazińce i obleńce.
Wkrótce czubrica będzie dostępna w naszym sklepie z delikatesami z Bułgarii: lutenica.pl
Wkrótce czubrica będzie dostępna w naszym sklepie z delikatesami z Bułgarii: lutenica.pl



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz