środa, 21 października 2015

Czubrica, która nie od dziś zachwyca !


(łac.) Satureja hortensis L.
(pl) Cząber ogrodowy
(ang.) Savory
(de) Bohnenkrauf
(franc.) Sarriette
(hiszp.) Ajedrea
(bułg.) Чубрица 








Trochę historii:

Paprykowy smak czubricy był uwielbiany przez dawnych Rzymian długo przed tym, zanim pierwsze transporty papryki dotarły do Europy z Indii. W I w p.n.e. Wergiliusz hodował czubricę, dzięki której miód pszczeli zyskiwał niepowtarzalny aromat. W średniowieczu czubrica była wykorzystywana do przyprawiania keksów i innych ciast.
Starożytni Rzymianie wykorzystywali czubricowy ocet jako jedną z podstawowych przypraw, a także dodawali ją obficie do sosów.
Jest rośliną jednoroczną, która wymaga światła, bogatej gleby i pełnego słońca, dlatego też najwspanialsza jest ta wyhodowana w Bułgarii.




Ciekawostka ! Wydajność miodowa czubricy:300kg/ha



Pochodzenie


Czubrica pochodzi ze wschodnich obszarów rejonu śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego, gdzie rośnie na suchych wapiennych wzgórzach.


Aromat i smak


Jako przyprawy wykorzystuje się wysuszone liście rośliny. Mają mocny aromat przypominający zapach tymianku i lekko parzący, cierpki smak. Smak i zapach po wysuszeniu są o wiele bardziej intensywne niż świeżej rośliny.
Wysuszona i posiekana czubrica jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych, np. zioła prowansalskie. Ta mieszanka śródziemnomorskich ziół wyciąga to co najlepsze z gulaszów, dań warzywnych, pizzy, a także wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem, drobiem i rybami. Najlepiej sprawdza się w potrawach wymagających długiego gotowania, co uwalnia aromatyczne olejki, a także zmiękcza liście, aby były smaczne. Czubrica, ze względu na swój doskonały aromat, jest obecnie wykorzystywana przy przemysłowej produkcji salami.
Często używa się tego zioła jako przyprawy przy dietach bez soli, ponieważ jego intensywny smak uatrakcyjnia potrawę.


Wykorzystanie w kuchni


Czubrica to jedna z najstarszych przypraw na świecie, a w Bułgarii od wieków cieszy się dużą popularnością. Jest dodawana do takich dań jak: ciecierzyca, fasolka szparagowa, groch, fasola, kapusta i ziemniaki. Pasuje do dań z pomidorami, zaostrza smak gotowanego bobu. Nadaje się do przyprawiania niektórych sałatek, potraw z grzybów, ryb, królika, serów, jajek, majonezów, marynat i pikli. Używana jest do tłustych mięs (baranina, wieprzowina), dziczyzny, zup (np, krupnik, zupa pomidorowa), kotletów, grzanek, wyrobów wędlin i kiełbas. Doskonale podkreśla smak pieczonych i smażonych kurczaków. Jest wyśmienitą przyprawą do pstrąga.
Smak popularnej przyprawy: szarena soł nie byłby taki sam, gdyby nie było w nim czubricy. Przyprawa ta jest popularna właściwie w całej Europie.Europejczycy lubią dodawać ją do różnych farszy, potraw mięsnych, jajecznych i warzywnych. Bardzo często czubricę dodaje się do różnych sosów popularnych w kuchni śródziemnomorskiej.

źródło: gotvach.bg

Niemiecką nazwą tego zioła jest Bohenkraut, co oznacza "ziele fasoli", jako że jeden ze składników czubricy naturalnie wspomaga proces trawienia roślin strączkowych, który bywa problematyczny.

Doskonały jako przyprawa jest olej z oliwek (lub jakikolwiek na zimno tłoczony olej) z dodatkiem zielonej czubricy. Wystarczy zanurzyć zieloną gałązkę w oleju i pozostawić do naciągnięcia przez ok.10 dni.

Bardzo dobrze komponuje się z majerankiem i tymiankiem.

Nie stosować czubricy z bazylią.

Czubricą przyprawia się potrawy pod sam koniec gotowania, aby nie spowodować zgorzknienia smaku.


Właściwości zdrowotne


Czubryca zawiera około 0,5% olejków eterycznych (karwakrol, p-cymen, alfa-thujen, alfa-pinen, beta-mircen, beta-caryophyllen, terpinen i tymol) oraz kwas taninowy. Zawartość karwakrolu i p-cymenu daje lekki efekt antyseptyczny. Zawartość taniny jest odpowiedzialna za ściągające właściwości czubricy, co czyni ją popularnym i naturalnym środkiem na złagodzenie biegunki. Zioło to jest używane także do płukania jamy ustnej przy bólach gardła. Jest pomocna także przy niestrawnościach lub wzdęciach. W medycynie jest używany przy zapaleniach przewodu pokarmowego.
Tymol to związek fenolowy o silnych właściwościach odkażających, przeciwgnilnych i przeciwfermentacyjnych. Zastosowany na błony śluzowe działa podrażniająco i rozgrzewająco, pobudza ukrwienie, poraża receptory bólowe. Działa też przeciwpasożytniczo niszcząc pierwotniaki, płazińce i obleńce.

Wkrótce czubrica będzie dostępna w naszym sklepie z delikatesami z Bułgarii: lutenica.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz