Fasola ma właściwości zasadotwórcze (odkwasza organizm) i korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
| Lutenica domowa słodka i ostra Olineza |
Więcej na temat lutenicy przeczytasz tu (przepis) i tu (trochę historii).
1/2 kg fasoli piękny Jaś
1 duży słoik lutenicy domowej Olineza
Przed ugotowaniem należy moczyć ziarna przynajmniej 12 godzin, następnie wypłukać je pod bieżącą wodą.1 duży słoik lutenicy domowej Olineza
1 mały słoik lutenicy ostrej Olineza
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia (lub masło)
3 duże cebule
majeranek do smaku
dużo czosnku, zgniecionego
sól, pieprz do smaku
czubryca ostra do smaku
ewentualnie: śmietana
| Namoczona fasolka - po 12h. |
Gotujemy je przez pół godziny, zmieniamy wodę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do miękkości. Solimy pod sam koniec gotowania.
W międzyczasie kroimy cebulkę w piórka, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy do zeszklenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy w moździerzu.
Jeśli chcemy uzyskać danie główne obiadowe – zostawiamy w garnku tyle wody, aby prawie przykrywała fasolkę (nadmiar odparowywujemy lub wylewamy). A jeżeli chcemy uzykać dodatek np. do ziemniaków i kotletów – wodę odcedzamy w całości. My gotowałyśmy fasolkę jako danie główne.
| Ugotowana fasolka przez dodaniem lutenicy |
Przygotowując danie główne - do ugotowanej fasolki dodajemy lutenicę słodką i ostrą, podsmażoną cebulkę, a także sól, pieprz, majeranek i czubrycę do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut na małym ogniu, czesto mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy. W naszym domu furorę zrobiła fasolka z lutenicą z dodatkiem kleksa śmietany. Polecamy spróbować!
| Rozgrzewająca fasolka z lutenicą |
Próbujecie - z niecierpliwością czekamy na komentarze i zdjęcia zarówno na blogu jak i na naszym profilu na facebooku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz