niedziela, 1 listopada 2015

Rozgrzewająca lutenica z fasolką - aromatyczne, sycące danie wegetariańskie.

Bogata w białko, sole mineralne, witaminy oraz naturalną lecytynę fasola może być w naszej diecie smacznym i wartościowym zamiennikiem mięsa. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie tuczy, nie powoduje też wzdęć – jedynym warunkiem jest to, że ugotujemy ją w odpowiedni sposób i ograniczymy lub wyeliminujemy z potrawy tłuste, ciężkie dodatki, typu kiełbasa czy boczek. Przed ugotowaniem należy moczyć ziarna przynajmniej 12 godzin, następnie wypłukać je pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy je przez pół godziny, zmieniamy wodę i doprowadzamy do miękkości. Solimy pod sam koniec gotowania.

Fasola ma właściwości zasadotwórcze (odkwasza organizm) i korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Lutenica domowa słodka i ostra Olineza
Dziś chciałybyśmy zaproponować fasolkę z bułgarską lutenicą. To bezmięsne danie jest bardzo popularne w Bułgarii i można je zamówić w większości restauracji. Jego wielką zaletą jest to, że znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Podczas upalnego lata podaje się je ledwo ciepłe w nadmorskich kurortach. Natomiast my na długie, chłodne, jesienno-zimowe wieczory proponujemy podawać na gorąco z dodatkiem ostrej lutenicy i czosnku.
Więcej na temat lutenicy przeczytasz tu (przepis) i tu (trochę historii).






Składniki na fasolkę z lutenicą
Składniki :
1/2 kg fasoli piękny Jaś
1 duży słoik lutenicy domowej Olineza
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia (lub masło)
3 duże cebule
majeranek do smaku
dużo czosnku, zgniecionego
sól, pieprz do smaku
czubryca ostra do smaku
ewentualnie: śmietana





Przed ugotowaniem należy moczyć ziarna przynajmniej 12 godzin, następnie wypłukać je pod bieżącą wodą.

Namoczona fasolka - po 12h.

Gotujemy je przez pół godziny, zmieniamy wodę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do miękkości. Solimy pod sam koniec gotowania.
W międzyczasie kroimy cebulkę w piórka, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy do zeszklenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę lub miażdżymy w moździerzu.
Jeśli chcemy uzyskać danie główne obiadowe – zostawiamy w garnku tyle wody, aby prawie przykrywała fasolkę (nadmiar odparowywujemy lub wylewamy). A jeżeli chcemy uzykać dodatek np. do ziemniaków i kotletów – wodę odcedzamy w całości. My gotowałyśmy fasolkę jako danie główne.

Ugotowana fasolka przez dodaniem lutenicy


Przygotowując danie główne - do ugotowanej fasolki dodajemy lutenicę słodką i ostrą, podsmażoną cebulkę, a także sól, pieprz, majeranek i czubrycę do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut na małym ogniu, czesto mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy. W naszym domu furorę zrobiła fasolka z lutenicą z dodatkiem kleksa śmietany. Polecamy spróbować!

Rozgrzewająca fasolka z lutenicą
Jeśli chcemy zrobić dodatek do dania obiadowego to po odcedzeniu fasolki dodajemy lutenicę słodką i lutenicę ostrą, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek. Do tej "przystawki" bardzo pasuje dobry olej zimno tloczony - rzepakowy, słonecznikowy, dyniowy i świeże aromatyczne zioła - bazylia, pietruszka.

Próbujecie - z niecierpliwością czekamy na komentarze i zdjęcia zarówno na blogu jak i na naszym profilu na facebooku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz