Potrzebne produkty: 1 dynia makaronowa,
1 bakłażan,
2 pomidory,
1 ząbek czosnku,
2 małe cebule,
2 łyżki Lutenicy ostrej Olineza
Przyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
czubryca.
ZACZYNAMY:
1. Myjemy dynie i inne warzywa.
2. Kroimy dynię na pół, smarujemy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 °C i pieczemy ok. 40-50min w zależności od wielkości dyni.
3. W miedzy czasie kroimy bakłażana i wrzucamy go do miski z bardzo słoną wodą. Moczymy około 20 min. żeby pozbyć się goryczki.
4. Po upływie połowy czasu pieczenia dyni, na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z czosnkiem i szklimy cebulę. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (bez nasion, ewentualnie bez skórki) i namoczony wcześniej bakłażan. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, czubrycą do smaku. Wszystko dusimy, aż bakłażan stanie się miękki, a pomidory stracą kształt regularnej kostki.
Kiedy wszystko już będzie miękkie, dodajemy dwie łyżki lutenicy pikantnej Olineza. Całość podgrzewamy jeszcze 5-10 minut.
6. Wyjmujemy dynie z piekarnika i widelcem ściągamy miąższ, tak aby powstały nitki (a’la spaghetti).
7. Miąższ dyni dodajemy do bakłażana z pomidorami, podgrzewamy wszystko razem około 5 minut i doprawiamy do smaku.
8. Danie dekorujemy listkami świeżej bazylii.
SMACZNEGO!!!







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz