piątek, 27 listopada 2015

Faszerowana cukinia z mięsem, warzywami i pikantną LUTENICĄ.



Czasem ciężko wymyślić przekąskę dla dzieci, która nie dość że ma być zdrowa, to jeszcze smaczna i przypaść do gustu najsurowszemu, kulinarnemu jury. Nadziewana cukinia z mięsem, warzywami i lutenicą to był strzał w dziesiątkę!  Przygotowana porcja zniknęła tak szybko, że ledwo zdążyłyśmy zrobić zdjęcia :) Dzielimy się więc przepisem:


Nadziewana cukinia z mięsem, warzywami i lutenicą Olineza























SKŁADNIKI:

1,5 szt średniej cukinii
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pieczarki
1 duża marchewka
1 duża cebula (lub dwie małe)
250 g mielonego mięsa (np. z szynki)
ser żółty (do posypania)
olej do smażenia
                                        PRZYPRAWY:

                                         kilka ząbków czosnku
                                         pieprz
                                         sól
                                         chili
                                         czubryca



ZACZYNAMY

1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy.



Warzywa do nadziewanej cukinii z lutenicą


2. Wydrążamy miąższ z cukinii, zostawiająć około 1 centymetrową warstewkę. Bardzo dobrze do tej czynności sprawdza się mała łyżeczka do herbaty z dość ostrym zakończeniem. Można pomóc sobie nożem, ale należy uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążonego miąższu nie wyrzucamy! Wykorzystamy go do nadzienia.

Cukinia przygotowana do wydrążenia

Wydrązona cukinia

 3. Cebulę kroimy w piórka, a papryki i pieczarki - w małą kosteczkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. Wydrążony wcześniej miąższ drobno kroimy. Czosnek można przecisnąć przez praskę, bądź posiekać.



 4. Kupiłyśmy mięso w kawałku – musiałyśmy go więc zmielić w maszynce do mielenia. Przyprawiamy go solą, pieprzem, czubrycą i chili.



5. Na rozgrzanym na patelni oleju szklimy cebulkę. Podsmażamy mięso i kolejno dorzucamy : paprykę, pieczarki, marchewkę. Gdy mięso się usmaży, a warzywa już zmiękną – dokładamy posiekany miąższ cukinii i czosnek. Chwilkę podsmażamy i dokładamy 3-4 łyżki ostrej lutenicy. Całość dusimy na małym ogniu około 5 minut.





 6. Do wydrążonych cukinii wkładamy przygotowany farsz i posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem.


Wydrążona cukinia przygotowana do nadzienia
Nadziewana cukinia farszem z lutenicą Olineza
Nadziewana cukinia z lutenicą Olineza

 7. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarnika na 15- 20 min, aż cukinia zmięknie, a ser się roztopi i delikatnie zarumieni.

Nadziewana cukinia farszem z lutenicą Olineza


8. Przekroiłyśmy każdą połówkę cukinii jeszcze na pół. Powstały dzięki temu "zapiekanki", które można wziąć w rękę i pobiec do zabawy :)


Nadziewana cukinia farszem z lutenicą Olineza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz