Czasem ciężko wymyślić przekąskę dla dzieci, która nie dość że ma być zdrowa, to jeszcze smaczna i przypaść do gustu najsurowszemu, kulinarnemu jury. Nadziewana cukinia z mięsem, warzywami i lutenicą to był strzał w dziesiątkę! Przygotowana porcja zniknęła tak szybko, że ledwo zdążyłyśmy zrobić zdjęcia :) Dzielimy się więc przepisem:
| Nadziewana cukinia z mięsem, warzywami i lutenicą Olineza |
SKŁADNIKI:
1,5 szt średniej cukinii
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
3 pieczarki
1 duża marchewka
1 duża cebula (lub dwie małe)
1 słoik małej pikantnej Lutenicy Olineza
250 g mielonego mięsa (np. z szynki)
ser żółty (do posypania)
olej do smażenia
|
PRZYPRAWY: kilka ząbków czosnku pieprz sól chili czubryca |
ZACZYNAMY
1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy.
| Warzywa do nadziewanej cukinii z lutenicą |
2. Wydrążamy miąższ z cukinii, zostawiająć około 1 centymetrową warstewkę. Bardzo dobrze do tej czynności sprawdza się mała łyżeczka do herbaty z dość ostrym zakończeniem. Można pomóc sobie nożem, ale należy uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążonego miąższu nie wyrzucamy! Wykorzystamy go do nadzienia.
|
|
3. Cebulę kroimy w piórka, a papryki i pieczarki - w małą kosteczkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. Wydrążony wcześniej miąższ drobno kroimy. Czosnek można przecisnąć przez praskę, bądź posiekać.
4. Kupiłyśmy mięso w kawałku – musiałyśmy go więc zmielić w maszynce do mielenia. Przyprawiamy go solą, pieprzem, czubrycą i chili.
5. Na rozgrzanym na patelni oleju szklimy cebulkę. Podsmażamy mięso i kolejno dorzucamy : paprykę, pieczarki, marchewkę. Gdy mięso się usmaży, a warzywa już zmiękną – dokładamy posiekany miąższ cukinii i czosnek. Chwilkę podsmażamy i dokładamy 3-4 łyżki ostrej lutenicy. Całość dusimy na małym ogniu około 5 minut.
|
|
|
7. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarnika na 15- 20 min, aż cukinia zmięknie, a ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
| Nadziewana cukinia farszem z lutenicą Olineza |
8. Przekroiłyśmy każdą połówkę cukinii jeszcze na pół. Powstały dzięki temu "zapiekanki", które można wziąć w rękę i pobiec do zabawy :)
| Nadziewana cukinia farszem z lutenicą Olineza |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz