Potrzebne produkty:
250g makaronu świderki,
250-300g mięsa mielonego (my wykorzystałyśmy własnoręcznie mieloną szynkę),
lutenica pikantna Olineza (3-4 łyżki),
1 cukinia,
2 marchewki,
2 duże cebule (lub 3 małe),
3 ząbki czosnku,
papryka czerwona,
papryka żółta,
papryka zielona,
3-4 pieczarki,
200-220g sera żółtego,
tłuszcz do smażenia,
Przyprawy:
sól,
pieprz,
czubryca,
chili,
ZACZYNAMY:
1. Wszystkie warzywa myjemy. Jeśli tak jak my kupiliście mięso w kawałku – mielimy je przez maszynkę.
2. Cebulę kroimy w piórka, cukinie w ćwiartki, marchewkę w talarki, a paprykę w cienkie paseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
3. Makaron gotujemy al`dente w osolonej wodzie. Ja gotowałam przez około 5 minut – musi być w miarę twardy, aby nie rozpadł się w zapiekance. Do gotowania możemy dodać odrobinę oleju - makaron będzie się mniej sklejał.
4. Mięso smażymy razem cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i czubrycą. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Pozostałe warzywa podsmażamy – ja zrobiłam to w woku. Zajęło to dosłownie 3 minutki – muszą odrobinę zmięknąć.
6. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Najlepszy będzie ser który dość dobrze się topi – ja użyłam goudy.
7. W naczyniu do zapiekania mieszamy makaron, mięso z cebulą, podsmażone warzywa, połowę startego sera i 3-4 łyżki pikantnej lutenicy Olineza. Całość posypujemy resztą startego sera.
8. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (200°C -220°C) przez 15-20 minut tak, aby ser który jest na wierzchu roztopił się i nabrał złocistego koloru.
SMACZNEGO !!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz