Czas przygotowania - ok. 60 minut. Czas pieczenia - ok. 50 minut. Porcja dla 4 osób.
Potrzebne produkty:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 duża marchew
- 7-8 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 10-15 sztuk brukselki
- 5-6 łyżek masła (my używamy ghea)
- 1 mały słoik lutenicy pikantnej Olineza
- 2 żóltka
- 150g śmietany 18%
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- kurkuma
- majeranek
Naczynie: żaroodporne do pieczenia w piekarniku, bez przykrywki
ZACZYNAMY:
1. Myjemy wszystkie warzywa, obieramy ziemniaki i cebulę, czyścimy paprykę.
2. Kroimy:
- ziemniaki w kosteczkę,
- cebulę w krążki lub półkrążki,
- paprykę w piórka,
- brukselkę na pół,
- cukinię i bakłażan w kółeczka. Bakłażan posypujemy solą i odkładamy by puścił sok.
- Marchew ścieramy na tarce jarzynowej (grubej) lub kroimy w kółeczka.
3. Podgrzewamy masło na patelni i obsmażamy, ziemniaki z cebulką.
Kolejno dodajemy marchew. Po krótkim obsmażeniu zdejmujemy z ognia.
4. Na blaszce lub w brytfance układamy paprykę, brukselkę i cukinię.
Dokładamy podsmażone warzywa.
Delikatnie mieszamy. Następnie przyprawiamy solą (1 płaska łyżeczka od herbaty), pieprzem (1/2 płaska łyżeczka od herbaty), kurkumą (1/2 płaska łyżeczka od herbaty) i majeranek (1 czubata łyżeczka od herbaty). Mieszamy dokładnie.
Płuczemy bakłażan z soku i soli i układamy na wymieszane warzywa w brytfance. Dolewamy trochę wody (1-2cm).
Władamy do uprzednio nagrzanego do 220°C na około 60 min. Jest gotowa, gdy warzywa się podpieką ładnie, a woda prawie wyparuje. Pod sam koniec mieszamy żółtka ze śmietaną i wylewamy na bakłażany, po czym jeszcze chwilę podpiekamy, aby żółtka się związały. Ja dodaję do śmietany jeszcze trochę majeranku.
Musaka jest gotowa!
Pozostaje zaserwować z pikantna lutenicą Olineza. Dla dzieci polecamy łagodną lutenicę Olinezę domową - z dużymi kawałkami pieczonej papryki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz