piątek, 6 listopada 2015

Warzywna MUSAKA z pikantną lutenicą Olineza

Musaka to klasyczne danie w krajach południowych. Zazwyczaj robi się je z mięsem, ziemniakami, marchwią itd. My natomiast robimy ją bez mięsa. Poniżej przepis jak przygotować smaczną, rozgrzewającą i pełną warzyw musakę. 



Czas przygotowania - ok. 60 minut. Czas pieczenia - ok. 50 minut. Porcja dla 4 osób.


Potrzebne produkty:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchew
  • 7-8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 10-15 sztuk brukselki
  • 5-6 łyżek masła (my używamy ghea)
  • 1 mały słoik lutenicy pikantnej Olineza
  • 2 żóltka
  • 150g śmietany 18%
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • majeranek
Naczynie: żaroodporne do pieczenia w piekarniku, bez przykrywki

ZACZYNAMY:

1. Myjemy wszystkie warzywa, obieramy ziemniaki i cebulę, czyścimy paprykę.
2. Kroimy: 
  • ziemniaki w kosteczkę, 
  • cebulę w krążki lub półkrążki, 
  • paprykę w piórka, 
  • brukselkę na pół, 
  • cukinię i bakłażan w kółeczka. Bakłażan posypujemy solą i odkładamy by puścił sok. 
  • Marchew ścieramy na tarce jarzynowej (grubej) lub kroimy w kółeczka.

3. Podgrzewamy masło na patelni i obsmażamy, ziemniaki z cebulką.









Kolejno dodajemy marchew. Po krótkim obsmażeniu zdejmujemy z ognia. 



4. Na blaszce lub w brytfance układamy paprykę, brukselkę i cukinię.





Dokładamy podsmażone warzywa.


Delikatnie mieszamy. Następnie przyprawiamy solą (1 płaska łyżeczka od herbaty), pieprzem (1/2 płaska łyżeczka od herbaty), kurkumą (1/2 płaska łyżeczka od herbaty) i majeranek (1 czubata łyżeczka od herbaty). Mieszamy dokładnie.



Płuczemy bakłażan z soku i soli i układamy na wymieszane warzywa w brytfance. Dolewamy trochę wody (1-2cm).





Władamy do uprzednio nagrzanego do 220°C  na około 60 min. Jest gotowa, gdy warzywa się podpieką ładnie, a woda prawie wyparuje. Pod sam koniec mieszamy żółtka ze śmietaną i wylewamy na bakłażany, po czym jeszcze chwilę podpiekamy, aby żółtka się związały. Ja dodaję do śmietany jeszcze trochę majeranku.

Musaka jest gotowa!




Pozostaje zaserwować z pikantna lutenicą Olineza. Dla dzieci polecamy łagodną lutenicę Olinezę domową - z dużymi kawałkami pieczonej papryki.





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz