niedziela, 8 listopada 2015

LUTENICA w głównej roli - kanapki na listopadowe wieczory!

Wielkim powodzeniem w naszych domach cieszy się lutenica jedzona jako dodatek do kanapek. Można smarować nią kanapki w wersji zarówno "na zimno" jak i na gorąco – w formie zapiekanek.

Świeżo upieczony chlebek lub pitka (czekajcie na przepisy na blogu) posmarowane masełkiem i lutenicą znikają w tempie błyskawicy. Można dodać tą pyszną pastę wprost na kanapkę, albo wykorzystać ją jako dodatek do kanapek tradycyjnych - do kanapki z twarogiem, serem bałkańkim, serem żółtym, wędliną, warzywami itd.
Podczas naszych częstych spotkań dzieciaki są zawsze głodne, więc kanapki są idealnym i szybkim posiłkiem, jaki można im zaserwować.

Dziś podałyśmy im je w dwóch odsłonach.

1. Kanapka z domowo upieczonym chlebem pszenno-razowym z suszonymi pomidorami i cebulką, posmarowana obficie łagodną lutenicą z dużymi kawałkami pieczonej papryki, obsypana pysznym słonym , bałkańskim serem! Jest to tradycyjna bułgarska kanapka, którą każdy Bułgar pamięta z dzieciństwa. Idealna dla dzieci!

Ps: Nasz ser został przywieziony z Bułgarii, ale na szczęście takie sery są coraz łatwiej dostępne w delikatesach i marketach w Polsce. Lutenicę natomiast można zakupić na http://lutenica.pl.   

Kanapka z lutenicą Olinezą
Lutenica z serem bałkańskim
Lutenica pikantna i łagodna



Pierwasze skrzypce gra - Lutenica Olineza!



2. Dla naszych mięsożernych chłopców musiały znaleźć się kanapki z podsuszoną węgierską kiełbaską - doprawiona kleksem pikantnej lutenicy, podsycającej apetyt i podkreślającej smak.




A na koniec jako gratis dokładamy propozycję na pyszne, wieloskładnikowe kanapeczki od koleżanki Małgosi, która już jest fanką lutenicy pikantnej i dzielnie eksperymentuje.



W najbliższym czasie poszerzymy nasze propozycje na kanapki z dodatkiem lutenicy, a również z czubrycą. Śledźcie nasze wpisy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz